Pierre Balmain

Den 18 Maj 1914 i Saint Jean de Maurienne i Savoie, Frankrike föddes en av nutidens (och dåtidens) största modeskapare Pierre Balmain.

Balmain utbildade sig till arkitekt men hans passion för mode tog över och det var det han kom att livnära sig på. Till en början arbetade han för Lucien Lelong och Molyneux  i Paris men startade sedan sitt eget modehus ”La Maison Pierre Balmain” 1945 i Paris.



Efter kriget ville Balmain ge tillbaka glansen till kvinnorna och skapade glamorösa klänningar ofta i dyra guldtyger och ofta med broderier.

Hans stil kom att kallas ”the new look” och Balmain blev ett stort namn över hela världen och fick designa klänningar åt både Marlene Dietrich, Brigitte Bardot och Kathrine Hepburn, han fick också den ärofyllda rollen som privat modeskapare åt den thailändska drottningen Sirikit.

Balmain satte även sitt namn på en rad parfymer och accessoarer och öppnade butiker över hela vida världen.




Den 29 Juni 1982 dog Balmain i Paris. Samma år tog den danske designern Erik Mortensen (som fram till Balmains död var hans personliga assistent och garderobsansvarig) över modehuset för att sedan lämna det vidare till Hervé Pierre Braillard 1990, Braillard i sin tur lämnade över modehuset 1993  till Oscar de la Renta och han styrde det ”balmainska” modet fram till 2005 då en ung fransos vid namn Christophe Decarnin tog över.

Numera är Balmain helt och hållet prêt-â-porter sen de slutade skapade Haute Couture och några av huvuddragen i Balmains kollektioner är mycket detaljer, axlar, kedjor, glitter och glam. Lite Michael Jackson performance-suit över det. Fierce.



källor: wikipedia, www.toffsworld.com/.../pierre_balmain.htm 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0